Projecten & Publicaties

Het optimaliseren van de kwaliteit van mijn werkgebied loopt als een rode draad door mijn carrière heen. Ik ben kritisch op het huidige beleid en leg graag mijn oor te luister bij patiënten, klanten en collega's om er achter te komen wat er nog beter kan. Vervolgens zoek ik de juiste mensen in of buiten mijn netwerk om een vertaalslag te kunnen maken van wens naar werkelijkheid. Hieronder vind je wat voorbeelden van projecten en publicaties waar ik trots op ben.

Project 'Webinarserie Voorlichting Zwangeren GZS'

Nu we al ruim een jaar te maken hebben met de maatregelen omtrent Corona en groepsbijeenkomsten niet mogelijk zijn, merkte ik dat het grootste deel van de zwangeren en hun partners een goede voorlichting mist. Nadat ik in februari zitting heb genomen in Pijler 3 - 'Voorlichting & Preventie' van Geboortezorg Salland, heb ik meteen het idee van live interactieve webinars geopperd. Na goedkeuring ben ik meteen aan de slag gegaan met de inhoud, het ontwerp, instructiedocumenten, implementatie en natuurlijk met het live geven van deze webinars over o.a. de bevalling, hoe je een keuze kunt maken t.a.v. babyvoeding, pijnstilling tijdens de bevalling, borstvoeding, etc. Op dit moment train ik collega's uit diverse disciplines, zowel 1e als 2e lijn, om binnenkort ook mee te kunnen draaien in de voorlichtingspool en onderhoud ik intra- en extramurale contacten.
De reacties van zwangeren en hun partners zijn tot nu toe zeer positief geweest en het vertrouwen in de bevalling en kraamtijd is toegenomen!
Om de zorg en voorlichting aan zwangeren tussen de 1e lijnen de 2e lijn binnen de regionale Geboortezorg Salland beter te laten aansluiten op elkaar, heb ik mij vanaf 2017 bezig gehouden met de voorlichtingsavonden. In samenspraak met betrokken disciplines heb ik de inhoud aangepast volgens het 'Baby Friendly Hospital Certificate' en in een modern jasje gestoken. De voorlichtingsavonden zijn nu meer gericht op de intensievere samenwerking tussen de 1e- en 2e-lijnsgeboortezorg en worden multidisciplinair gegeven. Tevens presenteer ik zelf ook diverse voorlichtingsavonden, o.a. die over de bevalling en borstvoeding.  

Project 'Zorgzwaartemodel & Time-out'

Het project 'Zorgzwaartemodel & Time-out' zag in 2016 het levenslicht. De toenemende patiëntenstroom en complexere zorgvraag doen een groot beroep op de flexibiliteit van de gespecialiseerde obstetrieverpleegkundige binnen een steeds krapper personeelsbudget. Na met de projectgroep te hebben gebrainstormd over de randvoorwaarden, heb ik de zorgzwaarte omgezet in een flexibel puntensysteem. Samen met de invoering van multidisciplinaire time-outs is de zorgzwaarte beter verdeeld onder de verpleegkundigen, zijn de personeelskosten gedaald en is de kwaliteit van zorg verbeterd.

Project 'Leerklimaat verbeteren'

Toen ik mijn opleiding tot obstetrieverpleegkundige startte, merkte ik op
dat het leerklimaat op de afdeling Verloskunde nogal grillig en onduidelijk was. Dit gaf destijds erg veel onzekerheid en leerlingen kregen wisselende adviezen. Daardoor ontstond onduidelijkheid aan zowel de kant van de coach als de gecoachte. Na het behalen van mijn obstetriediploma, ben ik meteen zitting gaan nemen in de leerlingbegeleidingswerkgroep en heb ik doelen opgesteld om het leerklimaat op de afdeling te optimaliseren. 
Na jaren van geduld, het goede voorbeeld geven, instrueren en uitleggen en het voor de afdeling helpen beschikbaar stellen van standaard opleidingsplekken voor de leerlingbegeleidingscursus, is het leerklimaat volledig omgeslagen. 
De afdeling Verloskunde is nu een veilige, transparante, uitdagende en leuke plek om je opleiding te doen! Leerlingen worden empowered, omdat we tenslotte de best mogelijke collega naast ons willen hebben staan die straalt van zelfvertrouwen!
Publicaties
    • 2021 - Webinarserie 'Voorlichting Zwangeren' van Geboortezorg Salland
    • 2011 - Literatuur- en praktijkonderzoek ‘Bevallen via keizersnee, baby met de zuster mee?!’
    • 2011 - Artikel V&VN VOG-magazine 'Huid-op-huidcontact na sectio'
    • 2011 - Artikel Blad voor Kindergeneeskunde 'Huid-op-huidcontact na sectio'